HR
no
ARHITEKTURA I DIZAJN
Brown Hotels Arhitektura&Dizajn

Povijest i arhitektura

Krajem 19. stoljeća, sadnja duhana bila je odlična gospodarska prilika za Trogir i okolicu, budući da je zemlja bila plodna i pogodna za to. 1892. godine predstavnici austrijske Režije duhana posjetili su Trogir i odlučili da je upravo to mjesto odličan izbor za sadnju duhana, kao i za otvaranje duhanskog skladišta i trgovine. Za vrijeme Franje Ferdinanda, prijestolonasljednika Austro-Ugarske monarhije, dogovoreno je da će točna lokacija skladišta biti na otoku Čiovu, pokraj crkve Gospe od mora.

Duhanka

Zgradu „Duhanke“, današnjeg Brown Beach House hotela, projektirala su i izgradila braća Žagar, vrsni graditelji tadašnjeg doba. Imala je veliki značaj u tom razdoblju, budući da je svojim dizajnom navijestila modernu i avangardu u arhitekturi. Ima podrum, prizemlje i četiri visoke etaže iznad kojih je kosi krov. Izvana je ozidana pravilno obrađenim kamenom. Prozori su četvrtasti, malo izduženi u vodoravnom smislu, osim na prvom katu gdje imaju polukružni završetak. U unutrašnjosti su nekoć na svakom katu bile tri velike prostorije za skladišta, dvije s površinom oko 140 m2 te jedna s oko 240 m2. Zgrada je sve do prenamjene služila duhanskoj industriji te je u njoj, do 1982. godine bilo smješteno poduzeće „Duhanka“.

Stil i dizajn

Zgrada „Duhanke“ je 2016. godine obnovljena i opremljena sa suvremenim, luksuznim namještajem. Dizajnerski koncept kreirao je Saar Zafrir, poznati nizozemski dizajner čiji portfelj uključuje brojne ekskluzivne prostore te neke od najpopularnijih hotela u Europi. Saarovi koncepti sadrže raznolike elemente koji u zajedničkoj kompoziciji čine impresivan dizajn, koji je intiman i drugačiji od ostalih. On vjeruje da priča koju iznosi dizajn polazi od lokacije na kojoj se hotel nalazi i teži spajanju dizajna hotela s kulturom područja. Također pažljivo bira detalje jer oni jako utječu na iskustvo gosta. Njegov pristup najbolje se ogleda u uređenju hotela Brown Beach House, sofisticiranog i luksuznog, ali i nenametljivog, udobnog hotela. Boje, materijali i uzvišeni detalji kreiraju ugodnu i toplu okolinu savršenu za početak uživanja u Jadranskoj obali.

Trogir

 
SITE BY SPIRO CREATIVE
Ova stranica koristi tzv kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Koristeći naše stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Saznajte više link